DSC B wint in Oosterhout in de Brabantse avondcompetitie!

Na de tweede ronde, die voor de Rode Lopers op een 3-1 nederlaag uitliep, viel op hun website te lezen: “Onderweg naar huis zaten Lars en Rens al te bespreken hoe we volgende keer DSC B weer op bezoek krijgen en hoe we die wedstrijd wél tot een goed einde kunnen brengen”. Dat vraagt natuurlijk om een op-en-top gemotiveerd Dongens team en een lesje in bescheidenheid!

Deze ronde beschikken we niet over het vaste team. De bord-1-spelers van het B- en C-team zijn uitgeruild om een doordeweekse onderbezetting te voorkomen. Met Ad Swinkels op één hebben we, gelet op routine en kwaliteit, een waardige vervanger voor Frans van der Burght.

Dat geldt niet helemaal voor het team van de Rode Lopers: door allerlei omstandigheden heeft teamleider Lars van Wageningen een beroep op drie jeugdige kompanen moeten doen. En dat wreekt zich:Op bord drie speelt Peter van Ruth met wit tegen Bart Roovers. De jonge tegenspeler is niet doortastend in de opening en Peter walst al snel over de verdediging heen. Omstanders mompelen iets van een warm mes en boter. Bart overziet de ruïne, en geeft op: 1-0 voor ons.

Op bord vier speelt Johan Ramstijn met zwart tegen Daan van der Linden. Deze jongen speelt zijn eerste officiële wedstrijd. Johan gaat voortvarend van start, en dendert met een pion door tot c3, en verdedigt deze met zijn dame. Maar als die dame ook nog het witte a-pionnetje opsnoept, krijgt wit manoeuvreerruimte, en weet de zwarte dame in verlegenheid te brengen. Plots wordt Johan opgejaagd en overrompeld: de nederlaag is onontkoombaar, de stand is weer gelijk: 1-1. Knappe prestatie van de jonge Oosterhouter!

Op bord één onze invaller Ad Swinkels. Ook hij krijgt een tegenstander zonder baardgroei: Metten de Lange is zijn naam. Al gauw wordt duidelijk dat er een verschil in routine is. Ad houdt van lekker eten, en prikt op zet negen al een stuk aan zijn vorkje… De zwarte koning blijft in het midden staan terwijl Ad de e-lijn bezet, en met de zwarte stelling gaat het van kwaad tot erger. Ook hier is het pleit even later beslist. We staan weer voor, 2-1.

Dan moet Peter Stokkermans met zwart op bord twee tegen Lars van Wageningen minimaal remise uit het vuur slepen. De ontmoeting vorig seizoen was in remise geëindigd en Lars had op basis van die partij wat voorbereiding gepleegd. Helaas, na zet één kon die de prullenbak in. Lars kiest voor een wat tamme opstelling, en na 15 zetten was van het witte initiatief niets meer over. Wit gaat over tot een gewaagd inslaan op h7, maar krijgt er alleen hoofdpijn voor terug. Gezien de stand en de wachtende medespelers biedt Peter in fraaie stelling na 19 zetten remise aan, hetgeen door Lars niet te weigeren valt: 2,5-1,5 winst!

Na twee gelijke spelen is nu de eerste overwinning van het seizoen binnen. In de volgende ronde komt RSG D op bezoek. Die brengen de rode lantaarn mee. We gaan er voor zorgen dat ze die ook mee terug nemen!