Dongense Schaak Club speelt vierde ronde Brabantse avondcompetitie

Terwijl in Londen de 10 beste schakers ter wereld de strijd aangaan in de laatste ronde van de Grand Chess Tour, spleen op 9 december de drie avondteams van DSC een thuiswedstrijd. In de avondcompetitie van de Brabantse schaakbond komen deze avond De Combinatie uit Asten, RSG uit Roosendaal en Dubbelschaak uit Boxtel op bezoek. De Brabantse avondcompetitie wordt gespeeld in een viertallencompetitie, waarbij het team met de meeste punten de strijd wint. De drie avondteams van DSC kunnen de punten goed gebruiken, maar of het ook zal lukken moet nog blijken.

In het derde team (DSC C) treden Ad Swinkels, Xander Mahieu, Arnold van de Hout en Eddy Jongenelen aan tegen de Boxtelse Dubbelschakers. Dat de Boxtelse schakers goed kunnen schaken moge duidelijk zijn. Arnold, Eddy en Xander moesten lijdzaam toezien hoe de tegenstander systematisch te werk gaat en het winstpunt in ontvangst mag nemen. Alleen op bord 1 was het nog spannend. Door een kleine rekenfout moest Ad helaas zijn aanval staken en volop in de verdediging springen. Dit kan Ad als geen ander en hij wist het dan ook met succes remise te houden.

Het tweede team (DSC B), bestaande uit Frans van der Burght, Peter Stokkermans, Peter van Ruth en Johan Ramstijn spelen tegen een team wat onderaan op de ranglijst staat. Het grote gevaar hierin is dat er altijd kans is op onderschatting. Gebrand op winst worden betere stellingen in winst omgezet. Alleen op bord één hapert de machine. Frans blijft tegen de grote man van RSG op remise steken. Maar de ruime winst levert het team een fraaie (voorlopige) tweede plaats op de rangschikking op. Een kleine kanttekening is hierbij op zijn plaats. De sterkste tegenstanders staan namelijk in de laatste drie ronden op het programma.

Philippe Blankert, Dick Carol, Maarten van der Burght missen een aantal spelers uit het eerste team (DSC A), maar gelukkig kan Jan Haast invallen. Zowel Dick als Jan krijgen een soortgelijke stelling op het bord. Dick zag in een moment van schaakblindheid zijn toren van het bord verdwijnen en verloor. Jan kon zijn stelling wel prima uitspelen, met een pion die door kon lopen. Maarten speelde een nogal bijzondere stelling. Geen initiatief vanuit zwart, dames eraf en één pion minder. Gelukkig bleek wits kaartenhuis teveel lucht te bevatten en Maarten kon de winst naar zich toetrekken. Philippe zag zijn partij veranderen in een ‘van dik hout zaagt men planken’ opstelling. Uiteindelijk berustte de partij in remise (die nog wel zwaar bevochten moest worden). Ook hier is het team blij met een winnend halfje.

Winst voor twee van de drie teams is een mooie afsluiting van een gezellige avond schaken. Dat is uiteindelijk waar het bij ons om draait. Namens DSC Dongen wensen wij u alvast fijne feestdagen een gelukkig nieuwjaar.