Fiets-, Schaats-, Skeeler Groep Donders Goed (FSSG Donders Goed) leek vorig jaar nog een streepje voor te hebben bij de verdelen van goed weer voor een evenement. Tien jaar skeelertocht en 2 jaar fietstocht onder prachtige weersomstandigheden. Dit jaar waren de weer voorspellingen, herfstachtig, met veel regen en harde wind. De organisatie wordt dan op de proef gesteld, hoe gaat dit zondag nu werkelijk uitpakken.

De “Donders Goed – Villa Pardoes – fietstocht is een fietstocht op de racefiets en mountainbike waarbij geld wordt ingezameld voor Villa Pardoes. Een soort reünie fietstocht met BBQ voor het goede doel. We kiezen voor kleine groepen van max. 10 fietsers i.v.m. met de veiligheid. Met voorrijders, die goed bekend zijn met de route, worden de deelnemers begeleid. Dit jaar door het noorden van midden en west Brabant, een route opgesplitst in twee lussen van 50 km met een lunch pauze op de parkeerplaats bij het Biesbosch museum.

Zondag 29 september s’ morgens vroeg zag het er niet best uit, maar de voorspelling op buienradar gaf hoop. Vanaf half tien droog en op een enkele bui na zou het droog blijven tot 13 uur. Regen en harde wind op de terugweg, dat was te overzien. Op enkele afmeldingen na kwamen de deelnemers zich melden bij het “Wielerhonk Gerard en Marja”. Ze werden ontvangen met koffie en thee en de traditionele beschuit met aardbeien. Het was meteen een gekakel van jewelste, en waar ging het over, u raad het al “wat doet het weer”. Na een inleidend woordje, met complimenten voor de aanwezige deelnemers, en wat huishoudelijke mededelingen werden de groepen verzocht zich start klaar te maken. Onze vaste begeleider van EHBO “Damiaan” uit Kaatsheuvel ging ons wederom volgen op zijn quad. Voor de zekerheid had hij zaterdag nog een nieuw regenpak aangeschaft.

Rond kwart voor tien vertrok de eerste van de vier groepen voor de eerste lus van 50 km via Waspik, Keizerveerse brug, Dussen, Almkerk, Rijsdijk, Woudrichem, Sleewijk, Werkendam, ‘Kop van het Land’ naar het parkeerterrein bij het Biesbosch museum. Tijdens de inleiding hadden we al aangegeven dat we een vliegende pauze zouden doen om niet te lang stil te staan onder deze weersomstandigheden. Vanuit een dichte aanhanger werden door onze vrijwilligers warme drank, sportdrank, belegde broodjes, krentenbollen, bananen en fruithapjes aangereikt. Een lunch traktatie voor de hongerige coureurs die al heel wat tegen wind hadden getrotseerd. Na het aanvullen van de calorieën werd er weer snel vertrokken voor het tweede lus richting Dongen Vaart.
Het tweede deel werd ingezet met veel kilometers heen en weer door de Biesbospolder. Een prachtig natuurgebied om doorheen te slingeren, alleen de weersomstandigheden werden inderdaad herfstachtig, veel regen en toenemende wind, het werd nu echt bikkelen. Na het passeren van Werkendam stond ons nog een “mooi” polderlandschap te wachten richting Hank . Via Raamsdonk en s’Gravenmoer werd de herfststorm getrotseerd richting Dongen Vaart.
Rond half vier waren alle groepen veilig en wel binnen. Als organisatie kun je dan tevreden terugkijken op een geslaagde fietstocht voor het goede doel. Maar een Donders Goed evenement wordt altijd afgesloten met een after party, alles wederom prima verzorgd door onze hoofd sponsor Joost Donders.
Bij zo’n heroïsche tocht is er voldoende stof om na te praten. Het koste enige moeite om de aandacht op te eisen voor de vrijwilliger van Villa Pardoes die de cheque in ontvangst kwam nemen. Hij nam de gelegenheid te baat en ons wat over het mooie werk van Villa pardoes te vertellen. Hij en alle aanwezigen waren verbaast en onder de indruk van het mooie bedrag van maar liefst €1750, dat we dit jaar konden overhandigen. Een bedrag dat tot stand is gekomen door een bijdrage van alle deelnemers, via een deel van het inschrijfgeld, enkele donaties en voor het grootste deel aangevuld door een fantastische bijdrage van de sponsoren. Als tegenprestatie werden we allemaal uitgenodigd voor een rondleiding bij Villa Pardoes.

Tussen de hapjes en drankjes door werden de gastheer en de gastvrouw bedankt voor het beschikbaar stellen van hun mooie start, finish en feest locatie. Ook was er een woord van dank voor de vrijwilligers, de EHBO man en onze sponsoren.
In een sportieve sfeer met mooie, soms aangedikte verhalen, werd de dag sfeervol afgesloten. Al bij al toch een zeer geslaagde dag die zeker volgend jaar 20 september een vervolg zal krijgen. Bij deze een woord van dank aan alle deelnemers, gastheer en gastvrouw, vrijwilligers, sponsoren en EHBO op naar volgend jaar 20 september 2020