Vorige week in Den Haag was het de 94e minuut toen keeper Wessel Sprangers de bal achter de keeper kopte en afgelopen zondag was het Shenty Saez die de bal in de ultieme blessuretijd langs de verbouwereerde Bram van der Werff schoot. De ontlading die volgde is typerend en veelzeggend voor de huidige stand van zaken rond de selectie van VV Dongen. Iedereen maar ook iedereen deelde in het explosieve feest dat volgde na de 1-2 overwinning op de nummer twee OFC. Uit de laatste zes wedstrijd haalde de ploeg van Osman Erbas 13 punten en nestelt zich stevig in de middenmoot. Aanstaande zondag 8 december speelt VV Dongen op Sportpark de Biezen tegen Westlandia. Let op!! De wedstrijd begint om 14.00 uur.

DOOR FRANK VAN HETEREN


Erbas en zijn team hadden een plan bedacht om de van talent overlopende ploeg uit Oostzaan te bestrijden. Waar VV Dongen in de eerste minuten een stormloop verwachtte was het verbazingwekkend om te zien hoe makkelijk VV Dongen OFC op alle fronten te kijk zette. “Dramatisch slechte eerste helft!” De supporters van OFC hadden hun ploeg nog niet zo slecht zien acteren dit seizoen. “Ja, we willen zo snel mogelijk scoren om dan daarna de wedstrijd uit te spelen en te controleren.” VV Dongen had zich erop ingesteld maar verzaakte geenszins om zelf de aanval te zoeken.
Vooral op het middenveld werd de eerste slag gewonnen. Onder leiding van Luuk Hultermans, die wegens ziekte van Tom Wijkmans een linie opschoof, waren alle afvallende ballen voor de ploeg uit Dongen. Met verzorgd positiespel braken de aanvallers meerdere malen door de defensie van OFC maar zagen hun pogingen in de kiem gesmoord.
“Ik vond het prachtig om te zien hoe VV Dongen OFC bestreed. Als een harmonica plooide de ploeg van links naar rechts en van achteren naar voren. Heel hecht en dat heb ik nog geen team zien doen tegen OFC. Ik heb ze allemaal gezien, maar ik vond VV Dongen, ondanks mindere technische voetballers dan OFC, absoluut de beste!” Een supporter van OFC waarvan zijn zoon in het team stond maakte de juiste analyse. Trainer Erbas kon het wel waarderen, want het was precies het plan dat hij zijn team had voorgehouden.
“We raken steeds meer op elkaar ingespeeld en we beginnen daar nu de vruchten van te plukken. Het is gewoon keihard werken voor elkaar en bereid zijn om vuile meters te maken. “ Illustratief hiervoor zijn de optredens van Mart van Bree. De jongeling die al jaren in het eerste elftal speelt lijkt zijn draai te hebben gevonden. Bij de beide treffers van VV Dongen was hij betrokken. De eerste treffer viel in de 35e minuut toen hij samen met Thom Avontuur een vrije trap snel nam en richting het doel kon gaan. Zijn inzet werd getoucheerd door een OFC verdediger en verdween buiten het zicht van keeper van der Werff naar de buitenste hoek. De bal leek naast te gaan maar aanvoerder Jan Gerrits was er als de kippen bij om het leder genoeg te schampen om de 0-1 aan te tekenen.
VV Dongen had toen door moeten gaan. “Dat zijn wel verbeterpuntjes. De gehele eerste helft was voor ons en daar hadden we het af moeten maken.” Erbas zag bijvoorbeeld Nassim Asrih in een een-op-een situatie de verkeerde keuze maken. “Maar we mochten niet klagen en we wisten dat zij in de tweede helft iets moesten gaan forceren.”
OFC kwam inderdaad getergd uit de kleedkamer maar kon in eerste instantie niet in hun spel komen. Topspits Tim Freriks moest er aan te pas komen om door middel van een fantastische individuele actie zijn team in het zadel te helpen. Bij de 1-1 draaide hij weg van zijn directe tegenstander en had aan een centimeter genoeg om de bal diagonaal binnen te schieten. (1-1 in de 61e minuut).
OFC leek de boel om te kunnen draaien en drukte VV Dongen ver terug. Alles wat in de eerste helft lukte verdween net zo snel als de ondergaande zon. “Op de bank zeiden we dat we blij mochten zijn met een punt. Niet slecht toch tegen de nummer twee?” Maar daar dachten Anouar Moukouh, Mart van Bree en Shenty Saez anders over. In absolute slotminuut verdedigde VV Dongen een bal en zocht de voorwaartsen op met een lange bal. Anouar Moukouh won zijn kopduel en zette Mart van Bree aan de gang. Van Bree liet in volle sprint de gehele verdediging van OFC zijn hielen zien en produceerde een vlijmscherpe voorzet richting de tweede paal waar Saez zijn invalbeurt bekroonde met de driepunten – treffer! Arbiter Nick Tunissen gunde OFC geen tijd meer en floot na de aftrap direct af. De vreugde explosie is met geen pen te beschrijven maar Oostzaan was heel even Brabants!
Aanstaande zondag speelt VV Dongen tegen Westlandia. Zij wonnen hun laatste twee duels en hebben twee punten minder dan VV Dongen. Let op! De aanvang van de wedstrijd is 14.00 uur

Dijks Fotografie / Henk Jan Dijks