‘s Gravenmoer – De laatste competitiewedstrijd van 2019 stond afgelopen zaterdag op het programma voor de kersverse kampioenen van ONI. De weergoden lieten het op vrijdag nog een beetje afweten, maar wisten dat zaterdagochtend 14 december toch nog een belangrijke wedstrijd afgewerkt moest worden.


v.v. ONI JO13-1 is weliswaar al kampioen, maar zouden ze ook zonder puntverlies kampioen kunnen worden van de 4e klasse – 06 competitie?
Om 09.00 uur werd het veld gekeurd; een vervelend buitje in de vroege uurtjes over het schilderachtige dorp zou nog roet in het eten kunnen gooien.De weergoden waren goed gestemd want dik een uur voor aanvang wedstrijd stopte het met regenen. Vrijwilligers, de grasmeester en de coaches van JO13-1 maakten het hoofdveld speelbaar door middel van wat geprik hier en daar.Sparta’30 uit Andel was de tegenstander en zouden niet voor niets naar ‘s Gravenmoer komen. De geel-zwarten Spartanen wilden koste wat kost een punt of punten mee naar huis nemen.
Een spannende pot in het vooruitzicht voor de 1e-jaars JO13.
Helaas moest rechtermiddenvelder Marius Haans ‘s ochtends vroeg afmelden vanwege een griepje. Daarnaast was Mika Vrinds nog steeds geblesseerd aan zijn lies. Laatstgenoemde was er overigens wel bij voor support.Met Giel van Loon als captain op goal, linksback Thijmen Langeweg, Thije Heerema laatste man, voorstopper Siebe Branderhorst en rechtsback Simon De Groot, moest ONI achterin de bal uit het netje zien te houden.Op het middenveld van links naar rechts stonden Fedde Span, Siebe Kleisterlee en Mike Dekkers.Aanvallende middenvelder en spelmaker Jesper Smans moest ervoor zorgen dat de voorhoede bestaande uit linkerspits Jesper Laanen en rechtsvoor Nickolai van Masbergen ballen aangespeeld kregen.Jayden Mak, topscorer verleden jaar maar dit seizoen vanwege eerdere blessure niet topfit, moest genoegen nemen op een plaats op de bank.Onder luid applaus met oranje en blauwe rookbommen kwam de TROTS VAN ‘S GRAVENMOER het veld op.


Nadat de spullen van het veld geruimd waren floot scheidsrechter Jan-Willem Siemons voor het begin.
De druk stond er gelijk op bij de Spartanen.
ONI kreeg in de beginfase diverse kansen maar benutte deze niet. Laanen, Smans en Dekkers schoten de bal naast dan wel hoog over.
Toch kreeg Smans een herkansing maar de doelman uit Andel wist de bal goed te stoppen.
Niet veel later kreeg ONI weer de kans om de brilstand van het bord te doen laten verdwijnen.
Laanen gaf de assist op Dekkers die de 1-0 na 10 minuten spelen binnen schoot.Sparta kreeg na de 1-0 achterstand nog een kans via een vrije trap. Het schot belandde naast de goal van captain van Loon.
De geel-zwarten konden met vlagen ietwat gevaarlijk worden door slordig spel van ONI. Met name de spelhervattingen vanaf de zijlijn stond Sparta scherp opgesteld waardoor het de bal makkelijk kon overnemen. Heerema en Branderhorst mochten het vervolgens opknappen door de bal hoog en hard naar voren weg te werken.Nog voor rust kreeg ONI vijf kansen via Laanen en Smans die of naast of te zacht schoten zodat de keeper van Sparta makkelijk kon oprapen. Ook de paal stond 1x in de weg voor Smans.
Het rustsignaal klonk en de spelers en coaches zochten de kleedkamers op.
In de kleedkamer van ONI was coach Johan Dekkers niet mild. En terecht, want ONI JO13 speelde haar slechtste wedstrijd van het seizoen, speelde op nog geen 80%, wat resulteerde in een magere 1-0.
Ouders, broertjes en zusjes, opa’s en oma’s, vrienden en kennissen waren naar de club gekomen om naar de kersverse kampioen te kijken. Maar in plaats van het spel te spelen zoals ze het hele seizoen deden waren ze slordig, niet geconcentreerd en stond men slecht op positie te spelen.
Reden voor de coaches om een wissel door te voeren.
Nickolai van Masbergen werd gewisseld, Smans schoof naar voren, Dekkers achter spitsen en Jayden Mak werd ingebracht op de rechterflank.
Sparta had zich alweer gemeld op het veld, de jongens van ONI luttele seconden later.
Scheidsrechter Siemons die een prima eerste helft floot pakte zijn fluit en liet het signaal klinken voor de tweede helft.
Het was Sparta die goed uit de verf kwam en binnen vijf minuten op gelijke hoogte kwam door onzorgvuldigheid van ONI. Het begon al op het middenveld waar niet genoeg druk werd gezet.Een persoonlijke fout achterin werd genadeloos afgestraft. 1-1. Er werd naar elkaar gekeken en de nodige woorden kwamen eruit. ONI moest zich herpakken en deed dat met Smans die zijn schot geweerd zag worden door de doelman uit Andel.Ook Kleisterlee zag zijn schot tot twee keer toe geweerd worden. Het zat ONI niet mee. De Spartanen waren vastberaden om minstens een punt mee naar huis te nemen en dankzij hun keeper leek het erop dat het zo ook zou geschieden. De club uit Andel kreeg kleine kansen, maar de backs De Groot en Langeweg voorkwamen elke voorzet.
Via een combinatie De Groot en Dekkers op het middenveld probeerden de oranjeblauwe leeuwen het nog, maar de doelman van Sparta’30 leverde puik werk en voorkwam de tweede treffer voor ONI meerdere malen.
Via de linkerflank waar Langeweg en Span moeite hadden om voorbij te komen lukte het ook niet.ONI was zoekende, maar was niet zuiver in de pass. De diverse corners die ONI kreeg belandden bij de eerste paal maar de pupillen uit ‘s Gravenmoer stonden elke keer verkeerd waardoor Sparta er weer uit kon komen.Ver kwamen ze echter niet aangezien de verdedigers van ONI op de middenlijn alweer konden overnemen.

Op rechts had invaller Jayden Mak moeite om de bal goed af te leveren, stond af en toe te vaak naar binnen en de steekballen die hij kreeg werden niet goed gegeven.Toch was het Mak die een perfecte steekpass gaf op Smans, maar wederom was het de keeper die een doelpunt wist te voorkomen.De doelman wist de bal ver uit te trappen, Kleisterlee pikte op. Dan maar door het midden een pass op Smans, die het vijf minuten voor tijd op z’n heupen kreeg en zoals velen hem kennen, dribbelde hij richting de 16 en prikte de verlossende treffer erin. 2-1.Sparta probeerde het nog wel, maar wanneer Smans zijn tweede van de dag in de laatste minuut erin schoot was het over en uit. 3-1.De drie punten waren binnen en daarmee ook het ONGESLAGEN KAMPIOENSCHAP in de KNVB Zuid 1 4e klasse – 06.


Tevens kwam Smans op gelijke hoogte in aantal doelpunten dit seizoen en moet de titel topscorer delen met Laanen; beide 23 doelpunten.
De scheidsrechter floot voor het einde van de wedstrijd, de schaal werd uitgereikt en de jongens en coaches kregen een speciaal bedrukt shirt aangereikt met daarop ONI JO13-1 2019 KAMPIOEN met een ster.
De rookbommen konden weer aangestoken worden, de confetti gestrooid en de tune “WE ARE THE CHAMPIONS” werd ingeluid via de speakers.
Na afloop werden de jongens getrakteerd op friet, snack en drinken, deed de jeugdvoorzitter haar woordje en kregen de jongens een medaille en een eigen beker als aandenken.
“Kampioen worden is het mooiste wat er is, dit pakt niemand meer af”, zoals hoofdtrainer Frank Kusters verleden week zei in de kleedkamer van de pupillen.

ONI JO13-1 zal in het voorjaar aan moeten treden in de 3e klasse en zal net als hun grote voorbeeld, ONI 1, hun stinkende best doen om dan ook resultaat te boeken.
ONI JO13-1 – Sparta’30 JO13-1G 3-1 (1-0). 1-0 Mike Dekkers, 1-1 Sparta’30, 2-1 Jesper Smans, 3-1 Jesper Smans.