Selectie VV Dongen komend seizoen bekend

,,Wij starten 16 juli met de voorbereidingen,” vertelt VV Dongen trainer Osman Erbas. Ook ligt het conceptprogramma klaar. Maar nog steeds is onduidelijk wanneer de competitie in de landelijke 2e en 3e divisie gaat beginnen. Wim IJpelaar, voorzitter TC, kon in zijn openingswoord richting selectiespelers, technische staf en begeleiding niet concreet vertellen wanneer het seizoen dan wel van start kan gaan. ,,Wij als Dongen wilden met 16 ploegen doorgaan. Vanwege het drukke programma met 18 verenigingen hebben wij weinig uitwijkmogelijkheden als er ingehaald moet gaan worden.” De KNVB heeft toch gekozen voor een 3e divisie met 18 ploegen. Nieuwe tegenstanders zijn: Unitas (Gorinchem), Hollandia (Hoorn) en JOS uit Watergraafsmeer.

,,De KNVB heeft een drietal scenario’s in petto als het over aanvang voetballen gaat. 1 september, 1 of 25 oktober of in het slechtste geval: 1 januari. In dit laatste geval wordt het dan een halve competitie. Daar zijn wij dus niet blij mee,” merkte Wim IJpelaar op. Allemaal onzekerheden voor de technische staf die toch aan de slag wil na 16 juli.

Vier nieuwe spelers aan de selectie toegevoegd.

Osman Erbas liet de afgelopen competitie nog even de revue passeren. ,,Na een stroef begin met veel verloren wedstrijden, keerde het tij en begonnen wij aan een opmars richting de top twee. Weliswaar virtueel, maar ik had wel eens willen meemaken als we gewoon door hadden kunnen voetballen.”

Met het aantrekken van een viertal nieuwe spelers heeft de Dongen trainer een enorm vertrouwen in zijn huidige selectie. Op de vraag waar hij het komend seizoen denkt te eindigen is zijn antwoord kort en bondig: ,,Tussen plaats 1 en 5.” Nieuw is in de spits, overgekomen van UNA, Sil van Herwijnen. ,,Hij moet de kansen die wij het vorig seizoen hebben laten liggen gaan verzilveren. Daar heb ik vertrouwen in,” merkt Erbas op. Linkspoot Pieter Jan Scheerlinck (voorheen Turnhout) kan de gehele linkervleugel bestrijken. Mauritsio Helstone komt over van het Amsterdamse AFC en is sinds kort in Rijen bij zijn vriendin gaan wonen. Keeper Sandro van Kuijck is met zijn 21 jaar de jongste van dit viertal. Hij heeft, zoals hij zelf zegt, leren voetballen in Brazilie. ,,Op een klein veldje.” Daarna is hij naar Panama verhuisd waar hij tijdens zijn schoolperiode in een academisch team heeft gespeeld. Op 15-jarige leeftijd verkaste hij naar Amerika waar hij in Boston bij de FC Blazers speelde. ,,Vier jaar in het universiteitsteam, waarna ik ben overgestapt naar Boston City FC. De afgelopen twee seizoenen heb ik het eerste jaar in onder 23 gespeeld, daarna vorig seizoen 5 wedstrijden in het eerste elftal mee mogen doen.”

Afscheid van vier personen.

,,Normaal nemen wij in Dongen tijdens de laatste thuiswedstrijd van het seizoen afscheid van vertrekkende spelers en eventuele stafleden. Dit seizoen was deze competitie ineens over en uit. Dus gaan we afscheid nemen van drie spelers en de keeperstrainer aan het begin van het nieuwe seizoen. Nieuwe keeperstrainer is Rob Roovers. Een jongen die Dongen kent als geen ander.” Hiermee sloot Wim IJpelaar de bijeenkomst af.

Twee afsluitende specifieke jeugdclinics als afsluiting seizoen

Er is meer nieuws over de grootste Dongense voetbalclub

Na een aantal wisselingen in het bestuur en diverse commissies is in het begin van dit voetbalseizoen 2019/2020 tijdens de ledenvergadering de visie ‘Groei van Onderuit’ aan de leden van VV Dongen gepresenteerd. Kortom: Dongen wil jeugdspelers met zoveel mogelijk plezier zo goed mogelijk leren voetballen met gelijke kansen voor iedereen.

Naar aanleiding van deze presentatie is er een werkgroep in het leven geroepen die deze visie handen en voeten heeft gegeven. Deze werkgroep bestaat uit Erwin van Dongen (lid TC), Marcel Haarbosch (lid TC), Xam van Domburg en Sietze Moelands (beiden trainers JO10/11) en Meliksah Sahan (trainer JO8/9). Inmiddels zijn de voorbereidingen in volle gang en is woensdag 16 juni de eerste trainingssessie op het kunstgrasveld gestart voor de JO8/9 en JO10/11. Donderdag is het de beurt aan de categorie J012/13. Een week later volgt de tweede sessie. De hoofdtrainers worden bijgestaan door spelers die hun sporen als trainer hebben verdiend.

Vanwege het geldende coronabeleid, geldt nog steeds dat ouders hun kinderen bij de poort afzetten en dus helaas niet naar deze trainingen kunnen komen kijken. De jeugdspelertjes worden in de middencirkel ontvangen. Zij krijgen daar instructies en werken vervolgens met hun trainer het anderhalf durende circuit af.

Marcel Haarbosch heeft deze visie in een voorstel uitgewerkt.

Uit steeds meer onderzoek blijkt dat talent – ook in het voetbal – niet te voorspellen is. Er zijn simpelweg te veel factoren van invloed op de ontwikkeling van kinderen. Daarom wil VV Dongen dat alle jeugdspelers de aandacht moeten krijgen die ze verdienen. Zodat iedereen op zijn of haar eigen niveau met plezier beter kan leren voetballen. Daarbij is iedereen even belangrijk in de vereniging. Het is dus niet de bedoeling dat de meeste aandacht en middelen naar de selectieteams gaan.

Samen sterk

Het realiseren van dit beleid kan alleen als er draagvlak is bij alle betrokken vrijwilligers: van de mensen die het materiaal regelen tot bestuurders en commissieleden. En van coördinatoren tot de trainers/coaches. Daarom is de nieuwe aanpak dit voorjaar tijdens diverse infoavonden – coronaproof – gedeeld met de coördinatoren en trainers/coaches van de teams t/m JO13. Alleen samen kan het nieuwe beleid succesvol zijn voor datgene waar het in het jeugdvoetbal om draait: de jeugdvoetballers.

Nieuw: circuittrainingen

In de laatste weken van dit bizar verlopen voetbalseizoen organiseert VV Dongen circuittrainingen in drie leeftijdscategorieën: de JO8/9, JO10/11 en JO12/13. Zo leren alle spelers en trainers elkaar alvast kennen. Het gaat tijdens deze trainingen nadrukkelijk niet om selecteren. Dus in plaats van (ongezonde) spanning voor de selectietrainingen zet VV Dongen in op plezier en het prikkelen van blije hersenen die je helpen beter te leren voetballen.

Niet alleen voetballers kunnen elke dag leren. Dat geldt ook voor trainers. Tijdens een inspirerende voetbalavond onder leiding van voormalig trainer en jeugdopleider Toine Sips – geestelijk vader van de circuittrainingen – zijn een aantal jeugdtrainers aan de slag gegaan met de invulling van de eerste trainingen.

Extra ondersteuning door Dongen Steunt

Naast de tijdsinvestering van alle betrokken vrijwilligers investeert ‘Dongen steunt’ in de (extra) benodigde materialen voor de circuittrainingen. Ook komen er nieuwe tenues voor álle jeugdspelers en nieuwe trainingspakken voor álle jeugdtrainers.