Tweede Corona aanval: competitie ligt stil.

Vandaag afsluiten met Mart van Bree, trainer VV Dongen J019

Mart van Bree (58), voetbaltrainer uit Wagenberg, is al vele jaren verbonden aan VV Dongen. Je zou haast kunnen zeggen dat hij aan de wieg heeft gestaan van de successen die VV Dongen de afgelopen jaren heeft meegemaakt.

In 2004 doet Mart van Bree zijn entree als hoofdtrainer van de geel/blauwen.

Dongen handhaaft zich dat jaar in de 2e klasse, maar de trainer klopt aan de deur van een hogere klasse. In 2008 promoveert hij met VV Dongen 1 naar de 1e klasse. Velen onder ons herinneren zich misschien nog wel de zegetocht op de open vrachtwagen door Dongen. Mart van Bree doet een stapje terug, maar keert in 2012 weer terug als trainer van A1 jeugd, nu de J019.

Ook hier is hij succesvol. In 2013 promoveert hij naar de landelijke 4e Divisie.

Vanaf het seizoen 2014 heeft hij, naast JO19, ook de rol van assistent-trainer van VV Dongen 1 op zich genomen naast Ron Timmers, de toenmalige hoofdtrainer van VV Dongen1. Ook bij het kampioenseizoen 2015-2016 was Mart van Bree nog als assistent-trainer betrokken. In 2015 is het helemaal feest: in twee jaar tijd van Hoofdklasse, via de 4e Divisie naar de 3e Divisie met J019. Daarnaast wordt de J019 dat jaar uitgeroepen tot sportploeg van het jaar van de gemeente Dongen.

Mart van Bree heeft in het verleden binnen de VV Dongen de eerste vacature Hoofd Opleidingen voor de duur van 1 jaar vervuld. Samen met de technische commissie heeft hij hieraan invulling gegeven.

Inmiddels speelt Dongen 1 al enkele jaren op landelijk 3e divisie niveau.

Vandaar dat de J019, en eventueel de J023 als tussenstation, in de voorbereidende klasse zitten richting VV Dongen 1 (zondag) en VV Dongen Zaterdag 1. Hoe denkt Mart van Bree over deze periode waarin geen competitie gespeeld mag worden?

Nadat de vorige competitie abrupt werd afgebroken lig je er nu weer uit. Welk gevoel overheerst?

Begrip, vooral gezien de situatie met Covid-19.

Wel wat tweeledig, vooral omdat bij JO19 een 13-tal spelers wel mogen trainen, maar ook zeven niet. De groep moet hierdoor gesplitst worden.

.

Niet- of aangepast trainen in groepen van vier op De Biezen. Heb je de spelers huiswerk meegegeven? Zo ja, wat zoal? Ook gedacht aan gezonde voeding?

Aangepast trainen: eerst trainen in groepen van 4 (voor de 18+ spelers), maar wel gescheiden van de andere spelers. De onder 18 jaar trainen daarna als team. Omdat we toch drie keer in de week kunnen trainen, is het niet nodig (geweest) om ze huiswerk mee te geven. Gezonde voeding is gedurende het hele seizoen belangrijk, niet alleen tijdens deze Covid-19 periode.

In afwachting wanneer de competitie weer gaat beginnen (laten we hopen snel!) hoe denk je dat op te pakken? Oefenpartijtjes/wedstrijden vooraf?

Hetzelfde als anders. Er zit weinig verschil in de manier van trainen. Wel een wat lagere intensiteit. De twee groepen moeten nog wel op elkaar worden afgestemd, na een periode van apart trainen. Het vormen van weer een team zal voor de JO19 de eerste prioriteit hebben.

Wel is het te hopen dat we snel wat oefenwedstrijden kunnen spelen, zodat we weer kunnen aanhaken op wedstrijdniveau.

Klein positief tintje aan deze periode: blessures kunnen prima genezen. Maar dat geldt ook voor jullie tegenstanders. Heb je hier straks je voordeel mee kunnen doen?

Voor één speler wel. Hij is wat ongelukkig begonnen en via extra trainingen heeft hij mooi de kans om terug te komen. Een andere speler is helaas langduriger geblesseerd en zal niet eerder dan februari/ maart aan kunnen sluiten. Maar dat zal bij elke club wel spelen.

Opnieuw opstarten, zie je dat als nadeel? Ik bedoel, je zat in een bepaald ritme en nu moet je je weer opnieuw gaan opladen.

Nou ja goed, op het moment dat we weer gaan spelen zit er weer een climax aan het einde van de week. En dat is de wedstrijd. Nu missen de spelers die climax en zit er de echte scherpte niet in. Die komt pas weer als de competitie gaat beginnen. Het opladen gaat, zodra er weer wedstrijden, zijn vaak automatisch.

Je hoopt zo snel mogelijk weer aan de bak te kunnen. Maar wat als we een complete Lock Down gaan krijgen?

Mijn eerste gedachten is hierbij, dat we het virus nog niet de baas zijn. Sociaal maatschappelijk, maar zeker ook economisch, gaat dat grote gevolgen hebben.

Qua voetbal gaan we bij een complete Lock Down terug naar af. Dan ben je ook afhankelijk van de tijd die je krijgt vanuit de KNVB om een en ander weer op te starten. Vooralsnog is er nog geen sprake van en laten we hopen dat dat ook zo blijft.

Zou een halve competitie een oplossing zijn als besloten wordt tot de winterstop niet meer te voetballen?

Een hele competitie zou kunnen. Belangrijk daarbij is wel, wanneer gaan we beginnen? Zonder een bekerprogramma, kunnen wij met de kleine aantal teams in onze competitie, deze nog wel uitspelen.

Heeft deze fase invloed op de ontwikkeling van de voetballers in het algemeen?

De gebeurtenissen gaan in het algemeen zeker ook iets doen met de spelers, met name ook buiten het voetbal om. De groep 18+ heeft veel meer met de richtlijnen te maken ten opzichte van de groep onder 18. De ontwikkelingen met betrekking tot voetbal zullen bij de afzonderlijke leeftijden mogelijk wel zichtbaar zijn.

Wil je nog iets kwijt?

Rest mij nog te zeggen, houdt allemaal rekening met de richtlijnen, hoe moeilijk soms ook. Het beperken van je voetbal hobby is een opgave, voor zowel de spelers als de supporters. Het belangrijkste is, dat je allemaal gezond blijft! Dan kunnen we weer snel van de wedstrijden genieten.