Dongen Zaterdag wint uit bij Boeimeer.

DOOR PIET SCHEEPERS

De tweede zege is een feit. Plus nog een gelijkspel, dat maakt 7 punten uit drie wedstrijden. De bijna avondwedstrijd in Breda begon rond kwart over vijf. Dit tijdstip was niet alleen wennen, maar ook een wedstrijd op kunstgras tegen een onbekende tegenstander werd in het begin aftasten. Veel kansen nodig, maar uiteindelijk wint de teamgeest.

Dongen begon wat slap en tam aan de wedstrijd. Was het tijdstip hier ook debet aan? Na een kwartier spelen nam Dongen het initiatief en zette de Bredaase ploeg onder druk. Een prima genomen vrije trap van Nick Smans belandde bij Luca Kastelijns. Zijn inzet werd door de Boeimeer doelman op waarde geschat. Een minuut later ging Joep van Overbeek diep de ruimte in, na een goede onderschepping, maar ook hij strandde op de doelman. Zo had Dongen de eerste 15 minuten twee hele grote mogelijkheden op een voorsprong. Boeimeer was vooral gevaarlijk vanuit de spelhervattingen. Het had in buitenspeler Alseney Soumah een gevaarlijke klant. Zijn directe bewaker, Gillyan Clemens (geleend van de Dongen JO23) had hem deze middag goed onder controle. Er werd met een hoog tempo gespeeld waardoor er tegelijk een pittig potje voetbal ontstond. Fel maar toch sportief, typisch zaterdagvoetbal. Na ruim een half uur brak Van Overbeek weer door, maar weer de Boeimeer doelman attent. Zoals het dan zo vaak gaat, was het net voor rust de thuisclub dat eenmaal gevaarlijk voor het doel van Dongen opdook. Ditmaal was Tom van Strien scherp en weerhield hij de thuisclub van het scoren. Kort hierna zette Bas Jansens Van Overbeek in kansrijke positie. Ook deze mogelijk werd niet omgezet in een doelpunt. Aan Dongenzijde werd heilig geloofd om hier de volle winst weg te halen. “Maar nu nog jezelf belonen,” merkte Luke van Overbeek op.

Na rust een scherper Boeimeer. Ditmaal wist Soumah zich te ontdoen van zijn directe bewaker Clemens en schoot in de vijftigste minuut Boeimeer naar 1-0. Dongen was even aangeslagen en leek tegen een grotere achterstand op te gaan lopen. Tom van Strien toonde deze middag weer een van de betere keepers in deze klasse te zijn. Hij pepte zijn ploeg op. De knop moest om en er moest een tandje bij worden gezet. Dat had ook Bas Jansens goed in de gaten. Met zijn gave traptechniek zorgde hij in de 64e minuut dat zijn schot, vanaf 30 meter over de ver voor zijn doel staande doelman vloog, onderkant lat binnen viel. 1-1, het geloof was terug. De mouwen werden opgestroopt. Het resultaat volgde tien minuten voor tijd uit een vrije trap voor Dongen. Bas Jansens ging er weer eens achter staan. Hij krulde de bal prima in de bovenhoek, 1-2 voor Dongen. Hierna was het tegenhouden en vooral geen kansen weggeven. “Prima gewerkt. Niemand was er vies van om extra meters te maken. De overwinning moest mee naar Dongen,” verwoordde Luke van Overbeek de inzet van zijn hele team. Komende zaterdag een van de vele derby’s. Dan komt om 16.00 uur SCO uit Oosterhout op bezoek op sportpark De Biezen.