Door Piet Scheepers

Nipte overwinning tegen Kozakken Boys.

Kozakken Boys had wat goed te maken tegen de O23 van VV Dongen.

In Werkendam was het een doelpuntrijke ontmoeting, die eindigde in een 3-5 overwinning voor de geel blauwen. Geel blauwen uit Dongen? Jazeker Dongen speelt al jaren in de knalgele shirts, waardoor het eerste elftal de bijnaam “de Kanaries” kreeg in de media. De bezoekers hadden met de Dongen-kleuren geen rekening gehouden en moesten daarom in de oranje Dongen reserve-shirts aantreden.

De opzet van coach Lars Jansens was om de bezoekers vroeg vast te zetten zodat zij niet in hun spel konden komen. Kozakken Boys is echter een tegenstander die barst van de individuele kwaliteiten. Als dit omgezet kan worden in teamspirit, dan is de ploeg uit Werkendam een grote titelkandidaat.

Allan Gouvernante, voormalig profvoetballer en nu assistent-trainer/coach beaamde dit na afloop. “Het zijn allemaal eilandjes. Gaan allemaal voor eigen belang!” Dit was dan ook de inleiding tot de voorsprong van de bezoekers. Burak Arda Erbek had in de beginfase moeite met zijn directe tegenstander Luca den Heijer. Deze back is afkomstig van NAC en Willem II en heeft eerder dit seizoen vier wedstrijden in Kozakken Boys 1 gespeeld. Een rechtsback die In de ogen van Lars Jansens capabel is om zo in Dongen 1 mee te spelen. Evenals Daniel da Silva Mendes. Deze Mendes pakte de bal af van Erbek, speelde Den Heijer aan die aan een lange solo begon. Hij passeerde diverse spelers kwam via de achterlijn de zestien meter binnen en gaf de bal aan de vrijstaande Mirac Akdeniz. Deze aarzelde niet en schoot de 0-1 binnen. Dongen verzette de bakens en kreeg langzaam grip op het spel van de tegenstander. Ook mede geholpen door het individuele langdradige spel van Kozakken Boys waardoor veel balverlies. Dongen won de duels. Tien minuten na de openingstreffer was het aan Dongen. Nu ging Mendes de fout in, tot grote woede bij trainer Martin Clerx. Hij verspeelde de bal aan Raphael Nartey die Erbek de mogelijk gaf de gelijkmaker via de paal binnen te schieten. Dongen mocht van geluk spreken dat het bij deze stand bleef tot de rust. Kozakken Boys liet verschillende mogelijkheden om te scoren liggen.

Na de rust was er maar een ploeg die vocht voor de overwinning. Dit ging bij Dongen echter gepaard met af en toe slordig spel. Te gehaast werden ballen onnauwkeurig aangespeeld. Toch was het Dongen dat kansen creëerde. Met nog ruim 20 minuten te gaan was het de doelman van de bezoekers, Angelo Mathilda, die tot driemaal achtereen een doelpunt voorkwam. Hij was deze middag duidelijk de sta in de weg voor de Dongen spitsen. Een prima voorzet van aanvoerder Doguhan Ercan draaide de zestien meter binnen. Precies op het hoofd van de hoog opspringende Rijk Siemerink. Op deze inzet had doelman Mathilda geen antwoord. Hierna werd het even billenknijpen. Kozakken Boys wilde de gelijkmaker forceren. Een vrije trap, net buiten de zestien, belande snoeihard buitenbereik van doelman Sandro van Kuijck op de lat. Met de inbreng van Jan Bogers, een extra slot op de deur, haalde Dongen met 2-1 winst het eindsignaal. “Ik denk een terechte winnaar in een wedstrijd met onwijs veel strijd. Leuke pot, zulke wedstrijden voor de competitie,” was na afloop de eindconclusie van Lars Jansens.

Nog drie wedstrijden te gaan!!

Dongen staat op kop (11-25), gevolgd door Nuenen (11-23). Daarna komt EVV (11-22) en dan Kozakken Boys (10-16).

Komende zaterdag reist Dongen naar Orion, waarvan thuis met 3-1 werd gewonnen. Deze wedstrijd begint om 17.00 uur!! Eerder deze middag, om 12.00 uur, is het Kozakken Boys tegen Nuenen. Ook hier heeft Kozakken Boys wat recht te zetten. Het verloor eerder in Nuenen met 6-3.

En als alles goed verloopt volgt 11 december de kraker Dongen – Nuenen. Dan is het ook Olympia ’60 – Dongen, zaterdagvoetbal. Voetbal D-Day in Dongen! Zonder publiek?

Dongen zaterdag morst punten tegen Berkdijk.

Een troosteloze wedstrijd noemde trainer Luke van Overbeek de ontmoeting van afgelopen zaterdag tegen Berkdijk op sportpark De Biezen. “We beginnen de wedstrijd in de schemering, zonder publiek. Een sobere omgeving voor een voetbalwedstrijd.” Van Overbeek had voor deze middag een krappe selectie. Good Old Ron Heijmans, spelend in een van de lagere elftallen, was een van de drie wisselspelers.

Door Piet Scheepers

Dongen begon scherp aan de wedstrijd hetgeen diverse gevaarlijke situaties voor het doel van de bezoekers opleverde. Na acht minuten was het dan ook raak. Een corner, genomen door Bas Jansens, werd verkeerd ingeschat door de doelman van Berkdijk. Freek Dingemans strafte deze fout dan ook genadeloos af. Dongen bleef voetballen en Marten Waltman schoot de 2-0 binnen. Scheidsrechter Cakir floot deze treffer terug. Er was vooraf een overtreding begaan op de doelman van Berkdijk. De tweede helft werd een gezapig en slap partijtje voetbal van Dongenzijde. Dongen was slordig aan de bal en leed veel balverlies. Berkdijk werd hierdoor scherper en rook de gelijkmaker. Fysiek pakten de bezoekers uit Kaatsheuvel de zaken energieker aan en schuwden de duels niet. Dongen zocht juist deze duels op. Na een goede mogelijkheid voor Oguzhan Turkyilmaz, zijn schot ging hoog over, drukte Berkdijk door. Dongen werd vastgezet. Het was aan doelman Tom van Strien die de 1-0 op het scorebord in stand hield. Met nog ruim een kwartier te gaan mocht Ron Heijmans zijn opwachting maken. Hij was nodig om zijn spelers te assisteren die vermoeid waren door de fel geleverde strijd. In de 72e minuut moest Dongen dan toch zwichten. Uit een corner ontstond een scrimmage voor het Dongendoel waarbij scheidsrechter Cakir een overtreding zag van een te fel inkomende Dongen verdediger. “Een terechte penalty,” oordeelde ook Van Overbeek na afloop. Na de gelijkmaker leek Dongen wakker te zijn geschud en ging weer voetballen. Jansens schoot nog een keer op de paal en na een geweldige aanval over vele schijven, kreeg Dongen de bal niet achter de Berkdijkdoelman. “Al met al moet je blij zijn met deze 1-1, als je de tweede helft bekijkt. We gaan nu iedereen weer fit proberen te krijgen. Komende zaterdag wacht de uitwedstrijd in Kaatsheuvel tegenkoploper DESK.”